De uitgaven en inkomsten van een YouTube kanaal

Ongeveer tien jaar geleden ben ik begonnen met het hosten van een website met visavonturen. Nog geen video’s. Het was een blog met korte verhalen en foto’s. Ik zocht nog naar een goede naam voor mijn website, en amateurvisser.nl leek me geschikt. Veel kosten bracht dit niet met zich mee. Alleen het hosten van de website en de tijd die ik er zelf in moest steken. Dat is tien jaar later wel veranderd.

Ik kreeg een tip van iemand om eens een video op te nemen met een GoPro. Ik had daar nog nooit van gehoord, maar het leek me wel leuk om eens te proberen. Ik kocht een GoPro Hero 4. Die was nog niet waterdicht dus daar moest nog een waterdichte case overheen. En door die case was het geluid slecht, dus kocht ik er een Tascam recorder bij. Dacht dat ik toen wel alles had wat nodig was om een vlog te maken. Little did I know…

Uitgaven

Video apparatuur

De GoPro begon al snel zijn beperkingen te tonen. Inzoomen kon natuurlijk niet, het geluid was slecht, en de GoPro camera’s waren erg onbetrouwbaar. Dat is nu nog zo. Ik gebruik nu een action camera van DJI, die doet het tenminste altijd. Maar de kwaliteit van action camera’s is nu eenmaal niet erg hoog. Dus deed ik een investering in meerdere alternatieven. Uiteindelijk gebruik ik twee Fuji camera’s. Een XH2S voor het zware videowerk, in combinatie met een viertal Fuji lenzen, en een S20 als bij-camera. Daarnaast heb ik een DJI Pocket 3 voor handheld opnames. En gebruik ik de DJI Mic 2 voor audio. Ik heb nog meer audio apparatuur, maar gebruik niet alles. Al met al heb ik de afgelopen vier jaar zo’n 3000 euro per jaar uitgegeven aan camera en audio apparatuur, inclusief mijn drone. Een flink bedrag. En dit jaar komt weer een nieuwe drone en action camera uit, dus nu maar vast weer sparen…

Abonnementen

Er sluipen stiekem veel kosten in abonnementen. Denk aan kosten voor Squarespace web hosting, Motion Array voor muziek en graphics, een volledig Adobe abonnement met alle apps, aankoop van DaVinci Resolve, cloud opslag van video materiaal. Ik denk dat ik aan abonnementen zo’n 200 euro per maand kwijt ben. Dat is is 2400 euro per jaar. Ook weer een serieus bedrag, en dan heb ik nog niet eens de bedragen geteld die ik betaal voor het volgen van video-editing cursussen enzovoorts.

Visspullen

Tot een tijd geleden kocht ik al mijn visspullen zelf. Aanvankelijk had ik alles van Shimano gekocht, toen overgestapt naar Drennan, en daarna naar Guru. Ik hou er van om verschillende dingen te proberen en dit natuurlijk weer te delen met jullie. De laatste jaren vis ik alweer met Guru spullen, en zij zijn zo vriendelijk geweest om mij daarin te sponsoren. Daar ben ik super trots op, en daarover hieronder  meer.

Inkomsten

YouTube

De grootste bron van inkomsten komt natuurlijk via YouTube. Elke keer wanneer er een reclame wordt bekeken bij een van mijn video’s, genereert dat inkomsten. Normaliter doen alle roofvis-video’s het erg goed. De feeder video’s brengen wat minder op omdat de doelgroep denk ik kleiner is. Maar ik ben nu eenmaal een feeder visser, en ik haal hier heel veel plezier uit. Dat is wat mijn kanaal apart zet van andere, met name roofvis kanalen. We kennen allemaal Feeder Friday. Al met al dekt YouTube jaarlijks mijn kosten voor video apparatuur. Sterker nog, ik moet het geld dat ik via YouTube genereer ook weer elk jaar uitgeven aan het kanaal. Belasting-technisch dus.

Sponsoring

Met behulp van sponsoring dek ik grotendeels mijn overige kosten. Dus de kosten van alle abonnementen en visspullen die ik gebruik. Via Guru heb ik de beschikking over de artikelen uit hun line-up. Ik hoef dus zelf geen visspullen aan te schaffen. Zoals jullie wellicht weten, scheelt dat een slok op een borrel. En Guru is een merk waar ik volledig achtersta. Eigenlijk had ik al alles zelf gekocht voordat zij mij uberhaupt sponsorden. Maar goed, als je alles van tevoren weet dan is het makkelijk praten. En het is een prettige samenwerking. Ik hoef me niet aan een format te houden, mag zelf weten welke Guru spullen ik gebruik. Ook hebben zij totaal geen inspraak in de inhoud van mijn video’s. Die vrijheid was voor mij een voorwaarde. Daarnaast ontvang ik in de winter vaak een pakket met doodaas van doodaasbestellen.nl. Scheelt me ook weer wat geld natuurlijk.

Mijn visie

Zoals je ziet spelen er inmiddels behoorlijke bedragen bij het in stand houden, en verbeteren, van een YouTube kanaal. Zouden de inkomsten achterblijven, dan was het voor mij nauwelijks te doen om het kanaal steeds professioneler, beter en leuker te maken. Dat is wel mijn doel. Ik wil dat iedere video beter is dan die ervoor. Soms lukt dat, soms niet. Maar ik ben op het punt aangekomen dat ik het niet meer alleen kan. Dus samenwerking is nodig.

Maar goed, aan sponsoring kleeft soms een beetje een bijsmaak. Dat is niet altijd terecht. Dankzij sponsoring kan ik video’s blijven maken. Ik word gesponsord door merken waar ik achter sta. Zou dat niet zo zijn, dan wil ik niet eens gesponsord worden en zou ik nog liever met het kanaal stoppen. Geloof me, dat heb ik al een aantal keren overwogen. Maar telkens denk ik weer aan die leuke avonturen die ik beleefd heb met jullie, en dan ga ik toch weer door.

Natuurlijk zijn er altijd mensen die daar anders over denken. Maar die hebben vaak ook geen succesvol YouTube kanaal. Noch hebben zij de inkomsten en uitgaven die ik heb. Eerlijk gezegd ben ik erg trots erop dat ik dit allemaal van de grond heb kunnen krijgen, inclusief sponsoring. Dus alle aan alle sponsoren: super bedankt! En als je dat niet bevalt, gewoon niet abonneren en niet kijken.

Maar dan mis je wel een hoop leuke video’s.

Amateurvisser.

Vorige
Vorige

KARPER vissen met de FEEDER op de EERSTE WARME DAG

Volgende
Volgende

BAARS en SNOEK met de NED RIG